روش های عیب یابی اینورتر و آموزش تعمیرات اینورتر قدم به قدم
اینورترها برای کنترل دور موتورهای الکتریکی در کارگاهها و کارخانههای صنعتی استفاده میشوند. به همین دلیل یکی از مهمترین تجهیزات در چنین محیطهایی به شمار میروند. در صورت بروز هر گونه عیب یا خرابی در اینورتر مشکلات عدیدهای در سیستم به وجود خواهد آمد.
بنابراین انواع روشهای عیب یابی اینورتر یکی از مهمترین نکاتی است که فعالان این حوزه باید به آن آگاه باشند. در این مطلب به آموزش تعمیرات اینورتر در سطح ابتدایی و متوسط میپردازیم و علت خروجی نداشتن اینورتر را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
عیب یابی اینورتر
در سالهای اخیر اینورترها به دلیل مزایای بسیاری که برای انواع ماشین آلات دارند، به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفتهاند. با این حال اینورتر نیز مانند هر دستگاه الکتریکی دیگری یک عمر مفید دارد که بعد از سپری شدن آن، دستگاه فرسوده شده و ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. البته به خاطر بسپارید خرید اینورتر از شرکت های معتبر به عدم بروز بسیاری از مشکلات اینورتر کمک شایانی میکند.
همچنین اگر اینوتر با ظرفیت مناسب استفاده نشود، دستگاه دچار مشکل میشود. در ادامه برخی از رایجترین مشکلاتی را که در یک اینورتر مشاهده میشود معرفی کردهایم.
مشکلات عمومی در اینورتر
در ابتدای این مقاله درباره مشکلاتی که عموما اینورترها با آن مواجه میشوند صحبت میکنیم. این مشکلات به صورت خلاصه شامل 7 مورد است که یک به یک به آن میپردازیم.
-
خراب شدن پل دیودی
یکی از رایجترین مشکلاتی که در اینورتر صنعتی مشاهده میشود، خراب شدن پل دیودی و برخی از تجهیزات ورودی حفاظتی مانند ویستور و… است. این حالت زمانی رخ میدهد که به برچسب اینورتر، تکفاز یا سه فاز بودن آن توجهی نشود. همچنین اگر برق اشتباهی به اینورتر داده شود دستگاه دچار چنین حالتی خواهد شد.
-
خاموش شدن صفحه نمایش
ممکن است صفحه نمایش اینورتر خاموش باشد. در این حالت باید دقت شود که برق ورودی حتما در محدوده ولتاژ مناسب باشد. به علاوه برای دستگاههای سه فاز، هر سه فاز باید چک شود. همچنین برای رفع مشکل میتوان تمامی سیمها (به غیر از سیمهای ورودی و زمین) را از دستگاه جدا کرده و آن را مجدد راه اندازی کرد. البته این کار حتما باید بعد از قطع برق و دشارژ کامل انجام شود.
-
خازن ها
خازنها ضعیفترین و حساسترین قسمت اینورتر هستند. در نتیجه اولین قسمتی که ممکن است دچار مشکل شود، خازنها هستند. در عیب یابی اینورتر باید به این نکته توجه کافی شود. همچنین هنگام تعویض و نصب خازنهای جدید باید مراقب بود خازنها صدمه نبینند.
-
سوختن فیوز
فیوزهای برق ورودی نیز بسیار حساس هستند و به راحتی دچار مشکل شده و میسوزند. برای حل این مشکل میتوان پس از رفع اتصال کوتاه نسبت به تعویض فیوزها اقدام کرد. به علاوه باید دقت شود که در قسمت توان ورودی ترمز مشکلی وجود نداشته باشد و سپس فیوزها را تعویض کرد. اگر فیوزها باز هم ذوب شدند، میتوان نتیجه گرفت که درایو معیوب است.
-
شکستگی IGBT به دلیل تهویه نا مناسب
پنجمین عیب مرسومی که در اینورترها دیده میشود مربوط به IGBTهاست. اگر حرارت در سیستم بالا باشد یا تهویه به طور مناسب انجام نشود، IGBTها دچار مشکلات جدی خواهند شد. همچنین ضربههای شدید هم میتواند IGBT را دچار شکستگی و مشکل کند.
-
راه اندازی نشدن اینورتر
ممکن است صفحه نمایش اینورتر روشن شود اما اینوتر راه اندازی نشود. در چنین حالتی باید ابتدا چک شود که اینورتر در شرایط خطا نباشد. اگر دستگاه در صفحه نمایش خود (مانند کدهای خطای آسانسور) خطایی را نمایش میدهد، در ابتدا آن را رفع کرده و سیستم را مجدد راه اندازی کنید. همچنین اگر ورودی مناسبی به دستگاه اعمال نشود یا سیمها و اتصالات شل باشند، این مشکل ایجاد میشود.
-
منبع تغذیه درایو
یکی دیگر از مشکلات رایج در اینورترها بروز مشکل در منبع تغذیه درایو یا دیود (تریستور) های بخش رکتیفایر است. این خطا زمانی خود را نشان میدهد که ولتاژ اضافه یا ناگهانی به درایو وارد شود. این موضوع میتواند یکی از چندین علت بوق زدن اینورتر هم باشد.
اینورترها سیستمهای بسیار پیچیدهای هستند. به همین ترتیب مشکلاتی که در چنین سیستمهایی پیش میآید، بسیار متنوع و فراواناند. مواردی که اشاره شد تنها گوشهای از این مشکلات عدیده است. با این حال مشکلات رایج اینورتر به طور کلی معرفی شد.
آموزش تعمیرات اینورتر
در بخش قبلی برخی از مهمترین مشکلاتی که اینورتر یا درایو موتور میتواند با آن روبرو شود معرفی شد. در این بخش به چند مورد از روشهای عیب یابی اینورتر و تعمیر آن میپردازیم. در ابتدا بهتر است موارد مقدماتی را به صورت چشمی بررسی کرد.
- ابتداییترین کار این است که صفحه نمایش کنترل کننده، اتصالات، دماها، موتور و… چک شود تا شواهدی مبنی بر منبع اصلی خطا رویت شود.
- اگر گرد و غباری روی هیت سینک یا سایر قسمتهای دستگاه وجود دارد تمیز شود.
- سپس سیمها و اتصالات در تمامی قسمتها چک شود تا شل یا قطع نشده باشند.
- برق سه فاز ورودی اگر بیشتر از ۵ درصد از مقدار نامی خود منحرف باشد سیستم را دچار مشکل میکند. بنابراین حتما چک شود که برق ورودی مناسب سیستم باشد.
- ولتاژ و جریان خروجی یکی از مهمترین قسمتها در عیب یابی اینورتر هستند. چرا که سرج یا شکم دادن ولتاژ منجر به اورولتاژ و زیرولتاژ شده و درایو را دچار مشکلات جدی میکند.
بررسی خطاهای اینورتر و عیب یابی اینورتر
پس از بررسی چشمی اگر هنوز هم منبع مشکل مشخص نشده میتوان به علائم خطایی که در صفحه نمایش اینورتر نشان داده میشود، دقت کرده و به عیب یابی اینورتر پرداخت. در حالت کلی تولید کننده درایو خطاهایی را که در صفحه نمایش دستگاه نمایش داده میشود، به دو دسته اصلی تقسیم کرده است.
خطاهای سری A
- A501: جریان خروجی به میزان حداکثری رسیده یا اورولتاژ رخ داده است.
- A502: ولتاژ دی سی به مقدار حداکثری رسیده است.
- A503: در عیب یابی اینورتر این خطا نشان دهنده این است که ولتاژ برق ورودی کاهش یافته است.
- A504: با مشاهده این خطا باید دمای سیستم چک شود.
- A506: دمای سوئیچهای قدرت درایو موتور افزایش یافته است.
- A511: در این حالت بار موتور در میزان حداکثری قرار دارد.
- A535: مقاومت ترمز متصل به درایو در حالت اضافه بار قرار دارد.
- A911: این خطا زمانی نمایش داده میشود که حفاظتهای ولتاژ در مقابل اضافه بار فعال شده باشند.
- A912: این خطا زمانی نمایش داده میشود که حفاظتهای ولتاژ در مقابل کاهش بار فعال شده باشند.
- A922: ممکن است اتصال موتور به اینورتر دچار مشکل شده باشد.
خطاهای سری F
- F1: این نوع خطا در هنگام اضافه جریان رخ میدهد. برای رفع این خطا باید سیم پیچی موتور چک شود.
- F2: هنگامی که سیستم دچار اضافه ولتاژ شده باشد، این خطا مشاهده میشود. در این حالت احتمال برگشت انرژی وجود دارد.
- F3: هنگامی که ولتاژ ورودی پایین باشد این خطا مشاهده خواهد شد.
- F4: وقتی دمای اینورتر به میزان بیشتر از حد مجاز افزیش یابد چنین خطایی رخ میدهد. همچنین تهویه نامناسب هم میتواند منجر به این خطا شود.
- F5: سیکل اضافه بار بیشتر از میزان مجاز بوده اینورتر روی حالت اضافه بار میرود.
- F11: دمای موتور بیشتر از مقدار مجاز شده است و موتور در جهت عکس میچرخد.
- F12: در عیب یابی اینورتر این خطا نشان میدهد که سیم سنسور هیت سینک قطع شده است.
- F20: ریپل ولتاژ دی سی بالا است. به این معنی که فاز ورودی قطع شده و نوسان ولتاژ ورودی بالاست.
- F85: این خطا زمانی رخ میدهد که اشتباهی از جانب اپراتور رخ داده باشد.
در این مطلب به آموزش تعمیرات اینورتر و نحوه عیب یابی اینورتر پرداختیم. امیدواریم روشهای معرفی شده برای رفع مشکل شما کافی و راه گشا باشند. با این حال اگر هنوز هم به جواب سوال خود دست نیافتهاید، بهتر است با یک متخصص تماس حاصل کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.