هر آنچه در مورد انکودر آسانسور میخواهید بدانید
انکودرها یکی از اجزای مهم صنعت آسانسور سازی هستند. شگفت زده خواهید شد اگر بدانید که این قطعات آسانسور، چه تاثیرات جالبی بر عملکرد آن دارند و در صورت نبود آنها چه اتفاقی ممکن بود رخ دهد! اگر مایل هستید بدانید که انکودر آسانسور برای چه کاربردهای جالبی استفاده میشود، وظایف مهم آن چیست، به چه دستههایی تقسیم بندی میشود و از چه اجزایی تشکیل شده است، در ادامه این مقاله پاسخ سوالات خود را خواهید گرفت.
انکودر چیست؟
اگر در گوگل کلمه “انکودر” را جسجو کنید، پاسخهای بسیار گسترده و گاهی گیج کننده ای را پیدا خواهید کرد! اما به زبان ساده میتوانیم بگوییم که انکودرها، قطعاتی هستند که در دستگاهها و ماشین آلات به کار برده میشوند و هدف آنها کنترل حرکت و فیدبک حرکت است. از اینکودرها در ماشین آلات تمام صنایع استفاده میشود. در ادامه با کاربردهای این قطعات آشنا خواهیم شد.
کاربردهای جالب انکودر
هدف صنعت آسانسور سازی، این است که اطمینان حاصل شود که آسانسور هر بار به نحوی امن و قابل اطمینان حرکت میکند و به مقصد میرسد. انکودر آسانسور وظایف زیر را انجام میدهد تا عمکلرد موثر و امنیت آسانسور را تضمین کند:
- جابجایی موتور آسانسور
- تضمین موقعیت یابی صحیح
- کنترل سرعت آسانسور
جابجایی موتور آسانسور
در آسانسورهای بدون گیربکس از انکودرها برای مدیریت سرعت و موقعیت موتور، و همچنین جابجایی موتور استفاده میکنند. از انکودرهای مطلق اغلب برای جابجایی استفاده میشود، اما از انکودرهای افزایشی به طور خاص برای عملکرد آسانسور استفاده میشود. اگر از انکودرهای افزایشی برای جابجا استفاده شود، باید حتما کانال U,V, و W جداگانه ای داشته باشد.
تضمین موقعیت یابی صحیح
از انواعی از انکودر آسانسور، به جهت تضمین توقف آسانسور در محل مناسب استفاده میشود. این انکودرها وظیفه دارند تضمین کنند که آسانسور دقیقا در محلی که باید متوقف شود، توقف میکند. در یک آسانسور، انکودر در واقع به کنترل گر میگوید که چه زمانی آسانسور به طبقه مد نظر رسیده است. یعنی درواقع انکودر یک فیدبک حرکتی به کنترل گر آسانسور میفرستد و به این صورت اطمینان حاصل میکند که در آسانسور، در طبقه صحیح باز میشود. اگر انکودرها نبودند، آسانسور در جای مناسب توقف نمیکرد. اما با وجود آنها، در آسانسور به در طبقه صحیح باز میشود و شما به راحتی پای تان را بر روی سطح زمین طبقه ی مد نظر خود قرار میدهید.
کنترل سرعت آسانسور
انکودرها نقشی اساسی را در عملکرد آسانسور اجرا میکنند:”یعنی جلوگیری از سرعت گیری بیش از حد آسانسور.” به جهت کنترل سرعت در آسانسور میتوان از انکودر افزایشی استفاده کرد. چرا که انکودرهای افزایشی، با هزینه کمتری میتوانند کنترل سرعت را تضمین کنند. جهت کنترل سرعت، انکودر با فرستادن فیدبک به کنترل گر، باعث میشود که کنترل گر بتواند تشخیص دهد که چه زمانی سرعت از حد مجاز خارج شده است.
عملکرد امن و راحت آسانسور، بستگی به فیدبکهای انکودر دارد. اگر انکودر با فرستادن فیدبک به کنترل گر، سرعت مناسب را کنترل نمیکرد، ممکن بود آسانسور از حد مجاز سرعت خارج شود و استفاده از آن امن نباشد.
انواع انکودر آسانسور
انکودر به طور کلی به انواع و دستههای گوناگونی تقسیم بندی میشود که در ذیل با آنها آشنا خواهیم شد و تفاوتهای شان با یکدیگر را بررسی خواهیم کرد. انکودرها از لحاظ عملکرد به دستههای زیر تقسیم میشوند:
انکودر مطلق
یک انکودر مطلق، در واقع موقعیت زاویه ای مطلق و واقعی را اندازه گیری میکند. زمانی که انکودر مطلق را روشن میکنید، میتواند به شما موقعیت دقیق شافت گردان مورد نظرتان را بگوید. انکودر مطلق این کار را با استفاده از یک سنسور نوری، مغناطیسی یا خازنی انجام میدهد. در واقع، از این سنسور ه این جهت استفاده میکند که یک کد منحصر به فرد، که بر روی دیسکی که به همراه شافت میچرخد قرار دارد، را بخواند.
نکته مهم این است که یک انکودر مطلق میتواند این کار را بدون نیاز به چرخاندن شافت انجام دهد. همچنین، میتواندموقعیت دقیق را حتی در صورت قطع شدن موقت برق، حفظ کند و به شما بگوید. هرچه کدهای روی دیسک انکودر منحصر به فرد تر باشد، میتوانید با استفاده از انکودر مطلق قرائت دقیق تری از موقعیت داشته باشید. در سیستمهایی که نیاز هست موقعیت دقیق شافت را بدانیم، مثلا بعد از قطعی برق، باید از انکودرهای مطلق استفاده کرد.
انکودرهای نوری مطلق از تکنولوژی مشابهی با انکودرهای افزایشی استفاده میکنند، اما تفاوت آنها در نحوه کار در این است که از باندهای متععددی استفاده میکنند تا پترن منحصر به فردی بر روی دیسک ایجاد کنند. از طریق این پترن متحصر به فرد، میتوانند موقعیت دقیق را شناسایی کنند. و اگر شرایط خاصی پیش بیاید که انکودر متوقف شود، مثلا برق قطع شود، پس از آن به طور دقیق خواهید دانست که موتور کجا قرار دارد.
انکودر افزایشی
انکودر افزایشی نوعی از انکودر است که حرکت زاویه ای یا موقعیت شافت را به یک کد آنالوگ یا دیجیتال تدیل میکند و از این طریق موقعیت یا حرکت را تشخیص میدهد. انکودرهای افزایشی نوعی از رایج ترین انکودرهای گردان هستند.
انکودرهای افزایشی، فیدبک سرعت و فیدبک فاصله را به نحوی بسیار عالی میفرستد. از آنجایی که سنسورهای معدودی در آن به کار رفته است، این نوع انکودرها ساده و ارزان هستند. انکودرهای افزایشی فقط میتوانند اطلاعات تغییر را به شما ارائه دهند. بنابراین اگر مایل هستید حرکت را نیزحساب کنید، به یک دستگاه مرجع نیاز خواهید داشت. در این انکودرها، در صورت قطع برق شمارش از دست میرود (برعکس انکودرهای مطلق) همچنین، از لحاظ ساختمانی به دستههای زیر تقسیم بندی میشوند:
انکودر خطی
انکودر خطی از مبدل برای اندازه گیری فاصله بین دو نقطه استفاده میکند. این انکودر از یک مبدل برای اندازه گیری فاصله بین دو نقطه استفاده میکند. این انکودرها میتوانند از یک میله یا یک کابل استفاده کنند که در میان مدبل انکودر و جسمی که حرکت آن اندازه گیری میشود، قرار میگیرد.
به هنگام حرکت، اطلاعات مبدل که از طریق میله یا کابل جمع آوری شده است، یک سیگنال خروجی تولید میکند که در موقعیت خطی با حرکت جسم مورد نظر قرار دارد. همانطور که فاصله اندازه گیری میشود، مبدل خطی از این اطلاعات برای مشخص کردن موقعیت جسم استفاده میکند.
انکودر دوار
انکودر آسانسور دوار، که اغلب به آن انکودر شافت نیز گفته میشود، نوعی دستگاه الکترومغناطیسی است که موقعیت زاویه ای را به سیگنالهای خروجی تبدیل میکند. انکودرهای دوار به خودی خود میتوانند بسته به نوع فیدبکهایی که میفرستند، به انواع افزایشی یا مطلق تقسیم بندی شوند.
مقاله پیشنهادی: اگر شما هم مثل دیگر مخاطبان ما می خواهید که درباره اینورتر موتور یا همان اینورتر موتور الکتریکی بدانید؛ می بایست وارد سایت سنابرق شوید.
انکودر آسانسور از چه قسمتهایی تشکیل میشود؟
اجزای سازنده هر کدام از انکودرها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشد. به توضیحات زیر توجه کنید:
انکودر افزایشی
انکودرهای افزایشی از یک دیسک شیشه ای، یک LED (دیود ساطع کننده نور) و یک حسگر نور یا همان فتودیتیکتر تشکیل شده است. دیسک شفافی که در انکودر به کار رفته است، شامل قسمتهای مات نیز میشود که در فواصل مساوری قرار گرفته اند و باعث شکست نور میشوند. در حالی که قسمتهای شفاف را میگیرند در حالی که بخشهای شفاف، اجازه عبور نور را میدهند.
انکودر مطلق
یک انکودر مطلق شامل همان اجزایی است که در انکودر افزایشی نیز یافت میشود. یعنی یک حسگر نور و یک منبع نور LED. اما در این نوع انکودرها به جای دیسکی که بر روی آن خطوطی در فواصل مساوی قرار داشته باشند، دیسکی به کار میرود که بر روی آن الگویهای دایره ای متحدالمرکز به چشم میخورند.
انکودر مغناطیسی
انکودرهای مغناطیسی از دو بخش تشکیل شده اند: یک روتور و یک حسگر (سنسور). روتور به همراه شافت میچرخد و اطراف محیط آن شامل قطبهای متناوب شمال و جنوب است . سنسور این چرخشهای کوچک درحالت N>>S و S>>N را تشخیص میدهد. روشهای بسیاری برای تشخیص تغییرات میدان مغناطیسی توسط انکودرها وجود دارد. اما در این انکودرها اغلب از دو روش استفاده میشود:
روش اثرهال
سنسورهای اثرهال، از طریق انحراف مغناطیسی الکترونها، تغییر ولتاژ را تشخیص میدهند.
روش مقاومت مغناطیسی
سنسورهای مقاومت مغناطیسی، به وسیله میدان مغناطیسی، تغییراتی که در مقاومت به وجود میآیند را تشخیص میدهند.
انکودر خطی
انکودرهای خطی از یک سنسور، یک مبدل یا یک هد خواندن که متصل به مغیاصی برای رمزگذاری موقعیت است، تشکیل شده است. سنسور وظیفه دارد که مغیاص را بخواند و موقعیت را تبدیل به سیگنال آنالوگ یا دستی کند. این سیگنال نیز به طور دیجیتال نمایش داده میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله چیستی انکودر آسانسور را توضیح دادیم، و وظایف و کاربردهای مهم آن را شرح دادیم. همچنین، انواع مختلف انکودرها را دسته بندی کردیم و اجزای تشکیل دهنده ی هر کدام را نام بردیم. در صورتی که سوالی در مورد انکودرها دارید، یا پیشنهاداتی برای بهبود مقاله میتوانید ارائه بدهید، حتما در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
ممکنه به طور خلاصه بگید انکودر چیه؟
سلام دوست عزیز
انکودرها، قطعاتی هستند که در دستگاهها و ماشین آلات به کار برده میشوند و هدف آنها کنترل حرکت و فیدبک حرکت است. از اینکودرها در ماشین آلات تمام صنایع استفاده میشود.
همچنین برای درک بهتر از کاربرد انکودر آسانسور نیز مقاله را کامل بخوانید.