تست فنی آسانسور
در دهههای گذشته چنین بود که مجهز بودن ساختمان به آسانسور یک ویژگی مثبت محسوب میشد اما امروزه بهگونهای شده است که آسانسور نداشتن ساختمانها یک عیب بزرگ به حساب میآید. این ماشین بالابر امروزه نقش کلیدی را ایفا میکند، به همین علت باید میزان امنیت و عملکرد آن را مداوم از نظر گذراند. تست آسانسور مسئلهای است که به تأمین ایمنی آن و اطمینان خاطر افراد میانجامد. اما آیا میدانید تست فنی آسانسور دقیقاً به چه معناست؟ برای یافتن پاسخ اسن سوال کافی است تا انتهای ایمن مقاله با بزرگترین تولید کننده اینورتر آسانسور همراه باشید.
تست آسانسور به چه معناست؟
نقش آسانسورها در زندگی امروزه غیرقابل انکار است. هر روزه تعداد زیادی از افراد بهوسیله آسانسور جابهجا میشوند و سپاسگزار چنین ماشین بالابر و پیشرفتهای هستند. در سوی دیگر، آسانسورها برای تامین امنیت کاربران لازم است بهطور مداوم مورد ارزیابی باشند. در طی کارکرد آسانسورها امکان دارد مشکلاتی همچون قطعی برق، از کار افتادن اجزا یا اختلال در قطعات آنها تهدیدی برای جان افراد به حساب بیاید.
این موضوعات سبب شده تا تست فنی آسانسور جدی تلقی شود و از الزامات و شیوهنامههایی تبعیت کند. یکی از مهمترین اقدامات در این راستا، تاسیس برجهایی تحتعنوان برج تست آسانسور است. این برجها در ارتفاعی ۲۰۰ متری طراحی و ساخته میشوند تا از طریق آنها، کابینها و عملکرد فنی آسانسور مورد راستیآزمایی قرار بگیرد. در واقع، تست آسانسور از این طریق یک مرحله شبیهسازی شده قبل از نصب در ساختمان مدنظر به حساب میآید.
در کنار این، مراحل دیگری نیز برای بازرسی آسانسور وجود دارند که باید تک به تک چک شوند. از رفع خرابیها و بازدید موتور آسانسور گرفته تا انجام سرویسهای پیشگرانه و ارزیابی قطعات. هر کدام از این مراحل برای اطمینان از کیفیت عملکرد آسانسور الزامی هستند که ما نیز در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
تست آسانسور چگونه صورت میگیرد؟
در فرایند تست آسانسور باید مراحل و اقداماتی انجام شوند. برخی از این اقدامات پیشگیرانه هستند؛ یعنی از بروز خرابی و اختلال جلوگیری میکنند. بعضی دیگر سرویس و تعمیر مستقیم به حساب میآیند؛ بدین معنی که در عملکرد آسانسور نقص فنی وجود دارد و نیاز است بخشهای متحرک و مکانیکی آن در دست تعمیر قرار بگیرد. این اقدامات به شرح زیر هستند:
سرویس پیشگیرانه
یکی از مهمترین مراحل تست فنی آسانسور به اقدامات پیشگیرانه ارتباط دارد. این سرویس جهت پیشگیری از هر نوع خرابی و کاهش عملکرد آسانسور است و به همین علت، قبل از آنکه مشکلی پیش بیاید، انجام خواهد شد.
تعمیر خرابیها
در مقابل سرویسهای پیشگیرانه، تعمیرات خرابیها قرار دارد. این تعمیر زمانی صورت میگیرد که در عملکرد آسانسور نقص فنی به وجود آمده است. در این مواقع باید قطعات و کابین آسانسور تست شود و پس از حل مشکل، نسبت به راهاندازی دوباره آن اقدام کرد. اگر در تست فنی از تعمیر خرابیها عبور کنید، کارکرد آسانسور با اختلال جدی روبهرو میشود و امنیت افراد به خطر میافتد.
بازرسی در فواصل زمانی مشخص
بازرسی و ارزیابی عملکرد آسانسور به مرحله تست آسانسور از نظر کیفیت برمیگردد. در این بازرسیها مشخص میشود که آیا آسانسور به تعمیرات نیاز دارد یا خیر. درواقع، بازرسی مرحلهای است که نشان میدهد سرویس پیشگیرانه تا چه اندازه لزوم دارد. اهمیت بازرسی ایجاب میکند که در فواصل مشخصی انجام شود تا عملکرد فنی آسانسور زیر نظر کارشناس باشد.
در هنگام بازرسی بخشهایی همچون قفلها و درهای کابین، قسمت تعلیق کابین و مکانیزم تعادل، ضربهگیرها، ترمز ایمنی، پاراشوتها و گاورنر و بخش محرکه آسانسور از جمله گیربکس و موتور تحت ارزیابی قرار میگیرند.
سرویس و تعمیر
آسانسورها بهتر است از چک لیستی برای بازرسیهای مربوط به تعمیر و نگهداری برخوردار باشند. این مورد به فواصل بازرسی، سرویس پیشگیرانه و تعمیر خرابیها نظم مشخصی میبخشد. اگر پس از بازرسی نیاز به تعمیر مکانیکی یا الکتریکی آسانسور باشد، اقدام سرویس و تعمیر لزوم پیدا میکند.
انواع تست آسانسور
تست فنی آسانسور به روشهای مختلفی انجام میپذیرد، به همین دلیل نامهای متفاوتی نیز دارد. ما مهمترین انواع تست آسانسور را در ادامه معرفی میکنیم:
۱. تست باراشوت
سرعت متعادل آسانسور در جابهجا کردن افراد بسیار حائز اهمیت است. گاهی امکان دارد که این تعادل برهم بخورد و آسانسور سریعتر همیشه حرکت کند. در این حالت، باراشوت یا ترمز ایمنی آسانسور به میان میآید تا از خطرات احتمالی جلوگیری کند. وظیفه پاراشوت بهعنوان ترمز اضطراری آن است که حرکت کابین را متوقف کند و مانع سقوط آسانسور شود.
برای انجام این تست، باید با استفاده از نیروی الکتروهیدرولیکی بخش پاراشوت جدا و سپس باز شود و از طریق فنرهای فشاری عملکرد آن مورد ارزیابی قرار بگیرد.
۲. تست ترمز
برای تست ترمز باید حرکت آسانسور را بر روی دور تند و سریع تنظیم کنید. برای این کار نیاز است تا سیمهای بخش برقی و مغناطیسی ترمز گیربکس جدا شوند. هنگامی که آسانسور بر روی دور سریع باشد، موتور گیربکس از حرکت بازمیایستد. پس از این، مدار فرمان از این عدم حرکت آگاهی مییابد و موجب قطعی برق آسانسور خواهد شد.
۳. تست کنترل بار
وظیفه کنترل بار تنظیم جریان ورودی به موتور آسانسور است. برای تست آسانسور در این بخش، باید جریان مصرفی تنطیم شده مورد ارزیابی قرار بگیرد. به این صورت که از طریق وسایل الکترونیکی بهخصوص وسایلی با جریانهای قوی میتوان در عملکرد کنترل بار خلل وارد کرد.
۴. تست باتری
انجام تست مکرر باتری یک مسئله مهم است. دلیل آن به نقش باتری بازمیگردد. باتری آسانسور یک سیستم اضطراری برای رساندن کابین به منطقهای امن در هنگام قطعی برق است. در حقیقت باتری یک مکانیزم نجات فوری کابین در زمانهای قطعی برق محسوب میشود.
حال عملکرد باتری چگونه ارزیابی خواهد شد؟ متداولترین راه برای تست باتری آسانسور، قطع کردن برق بهصورت آزمایشی است. از طرفی میتوان با استفاده از کنترل بار، جریان برق روانه شده به سمت موتور آسانسور را کاهش داد و از این طریق، نحوه عملکرد باتری را سنجید.
۵. تست سرخوردگی سیم بکسل
برای ارزیابی سیم بکسل، ابتدا باید تعادل کابین و وزنه تعادل آسانسور را چک کنید. اگر این دو بخش از بالانس و تعادل برخوردار بودند، میتوان به سرخوردگی سیم بکسل نیز پرداخت. فردی که این تست را انجام میدهد، باید بهخوبی به بخشهای آسانسور مسلط باشد. یک فرد بیتجربه یا کارآموز از پس این تست برنخواهد آمد.
۶. تست بالانس
منظور از تست بالانس این است که بدانید آیا میان کابین آسانسور و وزن تعادل بالانس و تنظیمی وجود دارد یا خیر. برای این کار باید به اندازه نصف ظرفیت سنگینی آسانسور را با افراد پر کنید؛ سپس وزنه تعادل و کابین آسانسور را همتراز و همسطح کنید و میزان بالانس آنها را در موتورخانه مورد ارزیابی قراردهید.
نکات مهم درباره تست فنی آسانسورها
هنگامی که مسئله تست آسانسور مطرح است، باید برخی از نکات مورد توجه قرار بگیرند. بهطور مثال، برخی از بخشهای آسانسور بیشتر از سایر قسمتها به بازرسی و تست نیاز دارند. مانند بخش مربوط به کابین و بیرون آن، موتورخانه و قسمت مربوط به چاه آسانسور. این قسمتها از اهمیت دوچندانی برخوردارند، به همین دلیل نیاز به بررسی قطعات، فضا و میزان امنیت آنها بسیار اهمیت دارد.
بخش داخلی کابین آسانسور باید از ویژگیهایی برخوردار باشد که در بازرسی آسانسور نیز حائزاهمیت است. بهعنوان نمونه هوای داخل آن مطبوع و به سیستم تهویه هوا مجهز بوده و روشنایی و میزان نور داخل کابین مناسب باشد.
چرا آسانسورها نیاز به تست فنی دارند؟
بهعنوام سخن پایانی باید بگوییم که امروزه ترکیب ساختمانها و آسانسورها با یکدیگر عجین شدهاند. نمیتوان ساختمان چندین طبقهای را بدون آسانسور تصور کرد. این بالابرهای پیشرفته با مکانیزم پیچیده و ساختار حرفهای که دارند، افراد را با حداکثر امنیت لازم جابهجا میکنند. اما اهمیت تست آسانسور کجاست؟
به همان اندازه که آسانسورها میتوانند مطمئن باشند، قادر هستند خطراتی را نیز به وجود آورند. تست آسانسور و بررسی همهجانبه تمام قطعات و بخشهای آن این امکان را ایجاد میکند که درصد خطرات و اتفاقات احتمالی به حداقل برسد. درواقع تست فنی آسانسور سبب میشود در صورت بروز هر مشکلی در اسرع زمان آن را حل کرد و جابهجایی افراد با حداکثر اطمینان صورت بگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.