تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور در چیست؟
موتورهای گیربکس موتورهای نسل قبلتر آسانسورها و درواقع اولین موتورهای آسانسور بودند. موتورهای گیرلسی یا MRL در اواخر دهه 1990 میلادی توسط کمپانی شیندلر به بازار عرضه شدند و مزیتهای زیادی نسبت به موتور های الکتریکی گیربکسی داشتند. این روزها که آسانسورها در همه ساختمانها و حتی ساختمانهای کم ارتفاع هم دیده میشوند مسئله استفاده از موتور مناسب برای آنها، اهمیت زیادی دارد. موتور آسانسور بر اساس کارآیی، ظرفیت و تعداد طبقات تعیین میشود و میتواند بر سرعت حرکت کابین، طول عمر و ایمنی آسانسور اثرگذار باشد. در ادامه مقاله به مقایسه موتور گیربکس و گیرلس آسانسور از ابعاد مختلف خواهیم پرداخت و تفاوتهای آنها را با جزییات بررسی میکنیم.
تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور از نظر ساختار
مهمترین مسئله در هنگام مقایسه موتور گیربکس و گیرلس آسانسور، داشتن یا نداشتن گیربکس است. روند کار موتورهای گیربکس به این شکل است که روتور در داخل موتور میچرخد و با چرخش آن میلهای که یک سر آن به روتور و سر دیگرش به گیربکس متصل است نیز شروع به چرخش میکند. با چرخش چرخدندههای گیربکس، گیربکس شروع به چرخیدن میکند و سیم بکسل کشیده میشود. بهاینترتیب کابین به حرکت درمیآید.
در موتورهای گیرلس، نیروی چرخش روتور (بدون میله واسطه) مستقیماً به فلکه موتور منتقل شده و سیم بکسل میچرخد. این آسانسورها با درایو کنترل میشود. موتور گیرلس از جنس آهنربای دائمی است و ترمز الکتریکی آن، وقتی آسانسور ترمز بگیرد بهجای اینکه انرژی را بهصورت گرما تلف کند آن را مجدداً به شبکه برمیگرداند.
تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور از نظر تنوع
موتورهای گیربکسی به دو دسته تقسیم میشوند:
موتور گیربکس دار دوسرعته
این آسانسورها دو نوع سیمپیچ برای سرعت بالا و سرعت کم دارند که در ابتدای حرکت، سیمپیچ با سرعت بالا فعال است و کابین با سرعت بالا حرکت میکند. با نزدیک شدن به طبقه مورد نظر سیمپیچ سرعت کم شروع به کار میکند و وقتی به طبقه مورد نظر رسید ترمز فعال شده و میایستد. معمولاً در آسانسورهایی که تغییر سرعت با یک تکانش همراه است و مسافران آن را درک میکنند از چنین موتورهایی استفاده شده است.
موتور گیربکس دار تکسرعته
این موتورها یک گیربکس دارند که کاهش و افزایش سرعت در آنها بهصورت تدریجی اتفاق میافتد و حرکت نرمتری دارند. معمولاً کابین با سرعت کم شروع به حرکت میکند، سپس سرعتش بالا میرود. با نزدیک شدن به طبقه مورد نظر دوباره سرعت کم شده و در نهایت متوقف میشود.
انواع موتور های گیرلس
موتورهای گیرلس به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
موتورهای گیرلس بشکهای یا درامی
این موتورها میتوانند درون چاه آسانسور نصب شوند و ابعاد کوچکتر و وزن کمتری دارند همچنین نیازی به خنککننده ندارند. با استفاده از تابلو فرمان آسانسور بهراحتی میتوان آنها را کنترل کرد.
موتورهای گیرلس دیسکی یا تخت
این موتورها سرعت ثابت و یکنواختتری نسبت به موتورهای بشکهای ایجاد میکنند. بااینکه حجم آنها عرضی آنها بیشتر است اما حرکت نرمتری برای کابین به همراه دارند.
سایر تفاوتهای موتور گیرلس و گیربکس آسانسور
با مقایسه موتور گیرلس و گیربکس آسانسور از دیدگاههای مختلف میبینیم که این دو فناوری، در ابعاد زیادی با هم تفاوت دارند که در ادامه آنها را بیان کردهایم:
1. کیفیت و نرمی حرکت در موتورهای گیرلس به دلیل نداشتن گیربکس لرزش و تکان کابین در هنگام حرکت بیشتر است. در آسانسورهایی که موتور گیربکسی دارند در هنگام شروع و خاتمه حرکت شاهد حرکتهای تکانهای و ضربهای هستیم که در اثر تغییر سرعت ناگهانی رخ میدهد.
2. نیاز به روغنکاری و سرویس مرتب در موتور گیرلس وجود ندارد اما موتورهای گیربکس به دلیل وجود تجهیزات بیشتر و حجیمتر نیاز به روغنکاری مرتب دارند. در غیر این صورت کیفیت عملکرد آنها با مشکل مواجه میشود. همچنین موتورهای گیربکسی نیاز به سرویس و بازبینی حرفهای و زمانبندیشده دارند. درصورتیکه آنها مرتباً سرویس نشوند ممکن است دچار مشکلات جدی شوند.
3. مسئله داغ کردن در موتورهای گیربکس، هنگامیکه ترافیک رفتوآمد بالا باشد بیشتر است و ممکن است سنسور دمای آنها فعال شده و مدتی از کار بیفتند؛ اما موتورهای گیرلس با وجود ترافیک بالای رفتوآمد داغ نمیکنند و میتوانند پیوسته در حال کار باشند.
4. دور موتور در موتورهای گیرلس خیلی کمتر از موتورهای گیربکسی است و این باعث شده صدایی که آسانسورهای گیرلسی در هنگام کار تولید میکنند کمتر از موتورهای گیربکسی باشد.
5. میزان انرژی مورد نیاز در هنگام شروع حرکت در موتورهای گیربکسی دو تا سه برابر موتورهای گیرلسی است.
6. راندمان مصرف برق در موتورهای گیربکسی حدود 50 درصد و در موتورهای گیرلسی حدود 98 درصد است؛ به عبارت دیگر موتورهای گیرلسی مصرف برق نصف موتورهای گیربکسی دارند.
7. حجم و وزن موتورهای گیرلسی خیلی کمتر است و نیازی به موتورخانه و چاه ندارند؛ اما موتورهای گیربکسی معمولاً نیاز به چاه برای قرار گرفتن تجهیزات و نیاز به موتورخانه برای قرار گرفتن موتور گیربکسی آسانسور دارند. در بسیاری از موارد، هنگام طراحی ساختمان باید فضایی برای موتورخانه در نظر گرفته شود. همین مسئله باعث راحتتر شدن نصب و راهاندازی آسانسورهایی با موتور گیرلس شده است.
8. جریان استارت موتورهای گیربکسی 4 برابر جریان نامی آنهاست درحالیکه این مقدار در موتورهای گیرلسی 50 درصد است. به این معنی که وقتی موتور گیربکسی شروع به کار میکند 4 برابر حالت عادی برق مصرف میکند اما این میزان در موتور گیرلس 1.5 برابر است. موتورهای گیرلس فلایول ندارند اما موتورهای گیربکس به این قطعه نیاز دارند.
9. ارتفاعی که موتورهای گیربکسی پشتیبانی میکنند کمتر از موتورهای گیرلسی است. بههمیندلیل برای ساختمانهای کم ارتفاع و مسکونی، اغلب از موتورهای گیربکسی استفاده میشود. قابلیت حمل بار آنها یکسان است اما توانایی طی کردن مسافت و سرعت آنها متفاوت است.
جمعبندی
موتورهای گیرلس نسل جدید موتورهای آسانسور هستند که حجم کمتر و کارآیی بالاتری دارند شاید تنها محدودیت آنها نسبت به موتورهای گیربکسی به تعداد طبقاتی که میتوانند خدمات دهند و قیمت آنها مربوط باشد. با اینوجود آنها مزایای زیادی نسبت به موتورهای گیربکسی دارند که باعث شده جامعه آنها را ترجیح دهد.
مهمترین تفاوت موتور گیرلس و گیربکس آسانسور به راندمان بالای آن، مصرف پایین برق، حرکت نرمتر، آلودگی صوتی کمتر، عدم نیاز به موتورخانه برمیگردد. اگر قیمت این موتورها کاهش یابد بهکارگیری آنها در فضاهای مختلف، به دلیل مزایای زیادی که در مقایسه با موتورهای گیربکسی دارند افزایش چشمگیری خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.