آموزش تنظیم درایو آسانسور
یکی از مسائل اساسی در استفاده از درایو الکتریکی تنظیم درست آنها است. خیلی از افرادی که از این محصول برای آسانسور استفاده می کنند در تنظیم درایو آسانسور دچار مشکل می شوند. پارامتر های موجود در درایو بایستی به درستی تنظیم شوند تا بتوانند خروجی دلخواه و صحیح را برای ما فراهم آورند. در این مقاله پس از توضیح مختصری درباره درایو های الکتریکی راجع به تنظیم درایو آسانسور و تنظیم پارامتر درایو صحبت خواهیم کرد، پس تا انتهای مقاله با شرکت سنابرق که یکی از بهترین فروشندگان اینورتر ایرانی کشور می باشد، همراه باشید.
درایو الکتریکی به دستگاهي گفته مي شود كه بدون كاهش قدرت موتور، می تواند سرعت يك موتور AC سه فاز را كنترل كند. یکی از مباحث مهم در موتور های القایی، کنترل دور آنها می باشد که این امر در کاهش جریان، کیفیت کار موتور و طول عمر آن تأثیر بسزایی دارد. به طور کلی همواره سرعت قسمت چرخشی موتور (روتور) کمی از سرعت فرکانس تغذیه اعمالی کمتر می باشد که به این اختلاف، لغزش می گویند.
این شاخصه در هنگامی که موتور زیر بار می رود کمی افزایش می یابد که در نتیجه جریان بیشتری کشیده می شود. بنابراین برای کنترل دور موتور می بایست فرکانس تغذیه را تغییر بدهیم که البته در کنار آن باید ولتاژ نیز کنترل شود زیرا در غیر اینصورت منجر به جریان های افزاینده مغناطیس کنندگی موتور می شود که همین موضوع باعث اختلال در عملکرد موتور می گردد.
جهت انجام کنترل دور موتور ما نیاز به مداری داریم که همزمان ولتاژ و فرکانس را تغییر دهد، این امر به وسیله درایو الکتریکی کنترل دور امکان پذیر است که در اصطلاح به آن VVVF گفته می شود.
با توجه به آنچه گفته شد، استفاده از درایو الکتریکی در آسانسورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا کنترل دور موتور آسانسور دارای مزایای بسیاری چون جلوگیری از تنش های الکتریکی و مکانیکی موتور، بهینه سازی عملکرد موتور، افزایش طول عمر و کاهش چشمگیر مصرف برق می شود. همچنین با استفاده از درایو آسانسور یا همان اینورتر آسانسور قابلیت تغییر سرعت آن از صفر تا دور نامی موتور و حتی بیشتر به طور پیوسته امکان پذیر می باشد.
درایو های الکتریکی کنترل دور از قست های زیر تشکیل شده است:
- مدار یکسوساز که ولتاژ AC را به DC تبدیل می کند.
- مجموع خازن های الکترولیتی که ولتاژ DC را در خود ذخیره می کند.
- مدار اینورتر که به وسیله کلیدزنی IGBT ها این ولتاژ را مجدداً با مقدار و فرکانس مورد نظر به ولتاژ AC تبدیل می نماید.
راهنمای تنظیمات درایو آسانسور SBT:
انواع درایو آسانسوری تولید شده توسط شرکت سنابرق توان SBT شامل پارامترهای مختلفی است که تعدادی از آنها جهت تنظیم و راه اندازی آسانسور قابل بررسی است که توسط کاربر، بر روی درایو آسانسور اعمال می شود. در ادامه برای آموزش تنظیمات درایو آسانسور مراحل مختلف تنظیم پارامتر درایو را ذکر کرده ایم. جهت عملکرد مطلوب آسانسور نیاز است طی مراحل زیر به تنظیم پارامتر های درایو آسانسور بپردازیم:
- انتخاب مرجع فرمانUp/Down توسط پارامتر b1-02 انجام می گیرد که به دو صورت اپراتور دیجیتال برای تست (مقدار 0) و ورودی های دیجیتال I/O برای کارکرد دائم آسانسور(مقدار 1) قابل تنظیم است.
- پارامتر d1-18 برای تنظیم حق تقدم سرعت استفاده می شود. در پارامترهای d1-01 تا d1-08 سرعت های مرجع و در پارامترهای d1-19 (سرعت نامی) ،d1-20 (سرعت میانی) ،d1-24 (سرعت ریویزون)، d1-25 (سرعت نجات اضطراری) ،d1-26 (سرعت پیاده روی) مقادیر مورد نظر اعمال می شود. سپس با تغییر رنج d1-18 حق تقدم ها را مشخص می کنیم.
- تنظیم شیب افزایش و کاهش سرعت جرک: در این مرحله تنظیمات آسانسور به وسیله زیرپارامترهای C1 (C1-01,C1-02,C1-04,C1-09)و C2 قابل انجام است. شیب افزایش سرعت بر اساس زمان شتاب گیری از سرعت صفر تا سرعت بیشینه و شیب کاهش سرعت بر اساس زمان کاهش سرعت از سرعت بیشینه تا سرعت صفر می باشد.
- پارامترهای تنظیم شروع و توقف حرکت موتور: این پارامتر درایو در 9 ناحیه زمانی و با تغییر پارامترهای S1-00,S1-01,S1-04,S1-05,S1-06,S1-07,S1-10,S1-11 صورت می پذیرد.همچنین در این مرحله باید سرعت مرجع نیز انتخاب شود و ترمینال H به HC متصل گردد.
در این مرحله روش کنترلی خود را انتخاب می نماییم که به صورت های V/F (ولتاژ – فرکانس)، حلقه باز و یا حلقه بسته در دسترس کاربر می باشد. که به منظور دقت بهتر و سرعت بیشتر ، روش حلقه باز با پارامتر A1-02=2 پیشنهاد می گردد. پس از انجام مرحله فوق می بایست تنظیم درایو آسانسور برای حرکت نرم با اعمال مشخصات موتور به وسیله تغییر پارامترهای زیرمجموعه های (E1-04,E1-05)E1 و E2 (E2-01,E2-02,E2-03,E2-04,E2-05) انجام پذیرد. - با توجه به کاربرد درایو آسانسور باید ببینیم کدام حالت V/F برای ما بهتر می باشد. در این مورد انتخاب یکی از پارامترهای E1-02=3 و یا E1-02=1 توصیه می شود.
- پس از انجام کلیه مراحل ذکر شده، نیاز به یک راه اندازی ابتدیی داریم که مشکلات و خطاهای احتمالی مانند: عقب گرد در شروع ، شوک در شروع و یا پایان حرکت ، توقف لحظه ای موتور هنگام رسیدن به سرعت پیاده روی ، احساس ضربه در انتهای شتاب گیری به خاطر فراجهش سرعت و لرزش موتور در سرعت های پایین و میانی و یا بالا مشخص گردد. سپس با توجه به شناسایی نوع خطا، اصلاحات موردنظر انجام پذیرد.
- مرحله آخر: انجام آزمایش آسانسور توسط بار با نصف ظرفیت آن انجام گیرد که در این هنگام می توان با پارامترهای S2-02 و S2-03 ضریب لغزش را تنظیم نماییم و دقت توقف را به حد مناسب برسانیم.
درایو آسانسور ایرانی SBT
با توجه به تنوع درایو های الکتریکی و تولیدکنندگان خارجی این محصول، که طبیعتأ دال بر قیمت بالاتر، عدم خدمات پس از فروش و در دسترس نبودن قطعات یدکی آن به لحاظ شرایط تحریم کشور عزیزمان می باشد، متخصصان و مهندسان ایرانی با بهره گیری از توانمندی علمی خود توانسته اند این تکنولوژی را بومی سازی نموده و با کیفیتی مطلوب درایو های آسانسور ایرانی SBT را به تولید انبوه رسانده و روانه بازار نمایند در صورتی که از درایوهای SBT تهیه کرده اید و نیاز به آموزش تنظیم درایو دارید، کافی است با متخصصان ما تماس بگیرید تا در تنظیم پارامتر درایو شما راه راهنمایی کنند.
مقاله پیشنهادی: تعمیر اینورتر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.