نحوه کار آسانسور کششی چگونه است؟
آسانسور کششی یکی از متداولترین نوع از انواع مختلف آسانسورها بوده و نسبت به سایر مدلهای موجود در بازار مزایای متعددی دارد. به خصوص در ایران استفاده از آسانسور کششی رایجتر است. بنابراین در این مطلب نحوه کار آسانسور کششی و مزیتهای آن را نسبت به دیگر انواع آسانسور موجود در بازار معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
انواع آسانسور
تکنولوژی ساخت آسانسور در طول سالهای اخیر پیشرفت بسیاری داشته است. انواع مختلفی از آسانسورها که هر کدام مزیتها و معایب خاص خود را دارند طراحی و وارد بازار مصرف شده است. دو نوع از شناخته شدهترین آنها، آسانسورهای هیرولیکی و کششی است.
آسانسور هیدرولیکی
آسانسور هیدرولیکی یکی از اولین نوع آسانسورها است که براساس قانون فیزیکی پاسکال کار میکند. این نوع آسانسور معمولا در ساختمانهای ۲ الی ۵ طبقه کاربرد دارد. در قسمت پایین یا چاله آسانسور موتورخانه قرار دارد که نیروی لازم را به پیستون میدهد.
پیستون که در قسمت زیرین اتاقک طراحی شده، آسانسور را در جهت عمومی به حرکت درمیآورد. سرعت حرکت آسانسور هیدرولیک معمولا کمتر از آسانسور کششی بوده و در حدود ۲۰۰ فوت در دقیقه است.
آسانسور کششی
نحوه کار آسانسور کششی به گونهای است که در ساختمانها و برجهای مرتفع از آن استفاده میشود. عملکرد این نوع آسانسور بر اساس قانون فیزیکی و ماشین آت وود است. در واقع وقتی بر دو سر یک سیم مقاوم دو وزنه آویزان کرده و در مرکز سیم قرقرهای قرار دهیم، وزنهها بر اساس میزان سنگینی به حرکت درمیآیند.
سیستم یک آسانسور کششی نیز بسیار مشابه سیستمی است که در بالا اشاره کردیم. موتور آسانسور در بالاترین نقطه ساختمان قرار گرفته و توسط سیم بکسل و سیستم پیچیده خود کابین آسانسور را به حرکت درمیآورد. در یک طرف سیم بکسل اتاقک آسانسور و در یک طرف وزنه قرار داشته و تعادل مکانیکی لازم برای حرکت عمودی آسانسور را تامین میکنند.
بهترین نوع آسانسور کدام است؟
یکی از چالشهای پیش روی افراد هنگام خرید آسانسور و هر گونه اینورتر صنعتی، انتخاب بهترین نوع آنها است. باید گفت هر کدام از انواع آسانسور در جایگاه ویژه خود به بهترین نحو عمل میکنند. در واقع در شرایط مختلفی مانند تعداد طبقات ساختمان، منطقه جغرافیایی، میزان بودجه و… هر کدام از انواع آسانسور میتوانند عملکرد متفاوتی داشته باشند.
برای مثال در ساختمانی که تعداد طبقات کمتری داشته و در منطقهای زلزله خیز قرار دارد، استفاده از آسانسور هیدرولیکی مناسبتر است. چرا که آسانسور هیدرولیکی در ساختمانهایی با طبقات کمتر نیاز به نیروی محرکه کمتری داشته و نرمتر حرکت میکند.
همچنین در مناطق زلزله خیز این نوع آسانسور خطرات جانی و مالی کمتری بر جای میگذارد. اما در ساختمانهایی با طبقات بیشتر و برجهای بلند که به آسانسوری با قدرت بیشتر نیاز است، استفاده از آسانسورهای کششی رایجتر بوده و مناسبتر است.
انواع آسانسور کششی
با توجه به نحوه کار آسانسور کششی انواع مختلفی از این نوع آسانسور طراحی و تولید شده و در موقعیتهای مختلف صنعتی و ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. در ایران آسانسور کششی نسبت به سایر انواع آسانسور مانند هیدرولیکی و… طرفداران بیشتری دارد. سه نوع متداول از آسانسور کششی در ادامه معرفی شده است.
آسانسور کششی گیربکس
در توضیح طرز کار آسانسور کششی گیربکس باید گفت این نوع آسانسور از طریق گیربکسی که به موتور متصل است کار میکند. گیربکس توانایی پیمودن بیش از ۷۵ متر را به آسانسور کششی گیربکس میدهد.
گفتنی است این ارتفاع کمتر از سایر انواع آسانسور کششی بوده و توصیه میشود در ساختمانها بلندتر از آسانسور کششی گیربکس استفاده نشود. به علاوه تعداد نفراتی که این نوع آسانسور کششی میتواند حمل کند حداکثر ۸ نفر و هر کدام با وزن حداکثری ۷۵ کیلوگرم تعریف شده است.
آسانسور کششی روملس
نحوه کار آسانسور کششی روملس به گونهای است که نیاز به موتورخانه ندارد. موتور این نوع آسانسور در درون چاهک آن قرار داده شد و سیستم آسانسور را تا حدود زیادی کم حجم کرده است.
حرکت و طرز کار آسانسور کششی روملس بسیار نرمتر از سایر انواع آن بوده و به راحتی نصب و تعمیر میشود. یکی دیگر از مزایای آسانسور کششی روملس که آن را به آسانسوری محبوب تبدیل کرده، سرعت حرکت بالا و قیمت اقتصادیتر است.
آسانسور کششی گیرلس
نام دیگر آسانسور کششی گیرلس، آسانسور بدون گیربکس است. چرا که این نوع آسانسور بدون گیربکس کار میکند. یک سر سیم بکسل را از میان فلکه عبور داده به اتاقک آسانسور و سر دیگر آن را به وزنه تعادی وصل میکنند.
پس از برقراری تعادل وزنی و مکانیکی مناسب، کابین آسانسور در جهت عمودی به حرکت در میآید. حرکت آسانسور کششی گیرلس بسیار نرم و بدون شوک است. در ساختمانهای پرتردد استفاده از آسانسور کششی گیرلس مناسب است.
نحوه کار آسانسور کششی
طرز کار آسانسور کششی بسیار مشابه بالابرهای قدیمی است. با این تفاوت که آسانسورها قدرت بالا بردن وزن بیشتر در ارتفاع بلندتری را دارند. همچنین آسانسورهای کششی به طور اتوماتیک و به کمک نیروی الکتروموتوری قوی کابین آسانسور را به صورت عمودی بالا و پایین میکشند. کابین آسانسور میتواند براساس وزن تعریف شده برای سیستم، افراد یا هر گونه باری را حمل کند.
اگر نگاهی به اجزای آسانسور بیندازیم متوجه خواهیم شد که کابین آسانسور روی دو ریل حرکت میکند. در واقع حرکت آسانسورهای کششی شباهت زیادی به سیستم قرقره دارد. با این تفاوت که سیستم کشش آسانسور دستی نبوده و از درایو و موتورهای پیچیدهای برای این امر استفاده میشود.
برای توضیح دقیقتر نحوه کار آسانسور کششی باید گفت کابین آسانسور از طریق سیم بکسل، فلکه و وزنه جابجا میشود. کابین به وسیله چند سیم بکسل به وزنه تعادل وصل بوده و نیروی گیربکس و الکتروموتور کابین آسانسور را روی ریلها به حرکت در میآورد.
زمانی که فلکه گیربکس میچرخد کابین آسانسور و وزنه تعادل هر کدام در جهتهای مخالف بالا و پایین میروند. وزنه تعادل و کابین پر آسانسور یک سیستم تعلیق تشکیل داده و جابجایی عمودی آسانسور را ممکن میسازند.
سیمهای بکسل که از فلکه کششی آسانسور عبور کرده و به کابین متصل هستند از طریق نیروی اصطکاک بین فلکه و سیمها قادر به جابجایی آسانسور خواهند بود.
همانطور که گفتیم سیستم و نحوه کار آسانسور کششی بسیار پیچیده است. حتی بهترین درایو آسانسور نیز ممکن است به دلیل حساسیت بالا دچار مشکل شود. به همین دلیل نیاز است آسانسور به صورت ماهانه توسط متخصص بررسی شده و مشکلات احتمالی آن در اولین فرصت کشف و رفع گردد.
لازم به ذکر است هر آسانسور ظرفیت تعریف شدهای دارد. برای مثال برخی از آسانسورها مخصوص حمل بار و برخی مخصوص حمل افراد هستند. همچنین وزن مجاز برای آسانسور نیز سقف خاصی دارد که نباید در هر جابجایی بیش از مقدار تعریف شده باشد.
مزایا و معایب انواع مختلف آسانسورها
با توجه به طرز کار آسانسور کششی و هیدرولیک و همچنین سیستم طراحی شده برای آسانسورها، هر کدام از آنها دارای ویژگیهای مخصوص به خود هستند. در نتیجه هر کدام از انواع آسانسورها مزیتها و معایب ویژهای دارند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها پرداختهایم.
مزیت ها و معایب آسانسور کششی
مزیتهای موجود در نحوه کار آسانسور کششی عبارتند از:
- حرکت روان
- سرعت بالا
- قابلیت تنظیم سرعت دلخواه نسبت به ارتفاع ساختمان
- مصرف انرژی کمتر نسبت به آسانسور هیدرولیکی
- سرویس و تعمیر آسان به دلیل فراوانی قطعات و لوازم یدکی
معایب موجود در نحوه کار آسانسور کششی عبارتند از:
- نیاز به فضای بیشتر برای نصب و راه اندازی موتور و موتورخانه
- آلودگی صوتی بیشتر
- قیمت بالاتر
- احتمال خطرات جانی و مالی بیشتر
مزیت ها و معایب آسانسور هیدرولیک
مزیتهای آسانسور هیدرولیک عبارتند از:
- عدم نیاز به موتورخانه و اشغال فضای کمتر
- استهلاک و خرابی کمتر
- حرکت نرمتر و شوک مکانیکی کمتر
- آلودگی صوتی کمتر
- احتمال خطرات جانی و مالی کمتر
- قیمت پایینتر
- طول عمر بیشتر
- هزینه سالیانه کمتر
معایب آسانسور هیدرولیک عبارتند از:
- سرعت پایینتر
- عدم امکان استفاده در ساختمانهای بلند
در این مطلب با نحوه کار آسانسور کششی آشنا شدیم. همچنین انواع مختلف آسانسورها و مزایا و معایب آنها را معرفی کردیم. گفتیم که هر کدام از آسانسورها کاربرد ویژه خود را دارد. بنابراین توصیه میکنیم شرایط بخصوص خود را به خوبی بسنجید تا هنگام خرید درایو ایرانی یا خارجی بهترین انتخاب را داشته باشید. امیدواریم این مطلب به طور کامل پاسخ سوالات شما را پوشش داده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.