پاسخ پرسشهای شما در زمینه پی ال سی آسانسور
امروزه از پی ال سیها در صنایع مختلف استفادههای مهم و جالبی به عمل میآید. اگر مایل هستید بدانید که از پی ال سی آسانسور چه کاربردی دارد، انواع آن چیست، و ساختار آن به چه صورت است، این مقاله برای شما مفید خواهد بود. پس با شرکت سنابرق که فروشنده بهترین درایو آسانسور می باشد، همراه باشید.
پی ال سی چیست و چه تفاوتی با رایانههای عادی دارد؟
کنترل گر پی ال سی در واقع به معنی “کنترل گر برنامه پذیر” است. پی ال سی ها نوعی رایانه تک منظوره ای هستند که به جهت کنترل فرایندهای مکانیکی یا صنعتی از آنها استفاده میشود. (برای مثال در خطوط تولید). این نوع رایانهها برنامه پذیر هستند. یعنی میتوان از آنها به جهت منظوری ویژه استفاده کرد. از دیگر ویژگیهای این رایانه میتوان به این موضوع اشاره کرد که دقیقا مثل مدار فرمان الکتریکی، کنترل گر هستند، اما برخلاف مدار فرمان الکتریکی، منطقی است. تفاوت پی ال سی با رایانههای عادی را در ذیل بررسی میکنیم. PLCها نسبت به رایانههای عادی مزیتهایی دارند. به همین دلیل است که از آنها در صنعت استفاده میشود. برخی از این تفاوتها عبارت اند از:
- برنامه پذیر هستند و به جهت منظوری خاص از آنها استفاده میشود. این برنامهها در حافظه موقت یا دائم PLC
- برای کار در شرایط خاص و سخت ساخته میشوند. برای مثال با وجود رطوبت، غبار، نویز الکتریکی و نوسان برق، گرما و سرما، و… میتوان از آنها استفاده کرد.
- این رایانهها میتوانند مقادیر و متغیرها را بخوانند و پردازش کنند. از جمله مقادیر لیمیت سوییچها، متغیرهای آنالوگ مثل مقادیر حس گرهای گرما و فشار، و همچنین امکان خوانش و پردازش موقعیتها در سیستمهای موقعیت یاب.
- امکان اتصال این رایانهها و کنترل ورودی و خروجیهای بسیاری را در اختیار شما میگذارد تا به این وسیله بتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد.
- میتوانند دستگاههای خاصی را فعال کنند. از جمله رلههای مغناطیسی، سیم پیچها، موتورهای الکتریکی، سیلندر پنوماتیکی (یا هیدرولیکی)، و همچنین خروجیهای آنالوگ.
پی ال سی چه کاربردی در آسانسور دارد؟
سیستم PLC (کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی) جایگزین سوئیچ های رله موجود و تایمرهایی با قطعات الکترونیکی میباشد. استفاده از پی ال سی آسانسور باعث میشود که آسانسور عملکردی با ثبات تر و قابل اطمینان تر داشته باشد. از پی ال سی میتوان به راحتی برای کنترل دستگاههای درون آسانسور، استفاده کرد. همچنین، از پی ال سی میتوان به عنوان جایگزین مدار فرمان استفاده کرد.
همانطور که پیش تر گفتیم، پی ال سی آسانسور شباهتها و تفاوتهایی با مدار فرمان دارد. پی ال سی مثل مدار فرمان قابلیت کنترل گر بودن را دارد. اما از مزیتی نسبت به مدار فرمان برخوردار است. این مزیت در واقع ویژگی “منطقی بودن” PLC است. بنابراین یکی دیگر از کاربردهای PLC این است که میتواند جایگزین بسیار خوبی برای مدار فرمان باشد. (حتی میتواند از خود مدار فرمان نیز بهتر عمل کند). بنابراین کاربردهای مهم پی ال سی در آسانسور را به این صورت خلاصه میکنیم:
- استفاده از PLC به عنوان جایگزین مدار فرمان
- استفاده از پی ال سی آسانسور به عنوان جایگزین سوئیچ رله و تایمرهایی با قطعات الکترونیکی
- تضمین عملکرد با ثبات و قابل اطمینان آسانسور
- کنترل دستگاههای درون آسانسور
ساختار پی ال سی آسانسور به چه صورت است؟
پی ال سی آسانسور ساختاری مشابه با رایانه دارد. یعنی در واقع از پردازنده و حافظه نیمه هادی، ماژلهای I/O، و منبع تغذیه تشکیل شده است. حافظه آسانسور به خودی خود دو نوع است که در ادامه انواع آن را توضیح خواهیم داد. PLC از دو نوع حافظه برخوردار است:
1_ حافظه دائم یا همان ROM: نوعی تراشه خاص است که برنامه آن توسط کارخانه سازنده در حافظه جاسازی شده باشد. این برنامه ممکن نیست در حین عملیات CPU یا در زمان قطع تغذیه CPU پاک شود یا تغییر کند.
2_ حافظه موقت یا همان RAM: این نوع حافظه تراشه ای است که از نظر رسانایی نیمه هادی است و قابلیت جاسازی برنامه درون آن وجود دارد. همچنین، امکان تغییر و پاک کردن برنامه را نیز به شما میدهد. برعکس حافظه دائم، اطلاعات موجود در حافظه موقت در زمان قطع تغذیه پاک میگردد. البته اگر دارای باتری پشتیبان باشد، در صورت قطع تغذیه باتری پشتیبان اطلاعات را حفظ میکند.
انواع پی ال سی آسانسور
کارخانه های بسیاری در ایران و جهان به ساخت PLCمشغول هستند. پی ال سی در طراحیها و انواع مختلف توسط کارخانههای گوناگون ارائه میشود. انواع گوناگون پی ال سی از نظر حافظه، اندازه، تعداد ورودیها و خروجی، وسعت عملیات( در سطح محلی یا وسیع)، و… با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین دسته بندی پی ال سیها نیز بر اساس همین تفاوتها انجام میشود. البته ویژگیهای دیگری نیز وجود دارد که پی ال سیها را از یکدیگر متمایز میکند. مانند:
- زمان اجرای سیکل
- پردازنده
- سادگی یا پیچیدگی زبان برنامه نویسی
- قابلیت توسعه
دسته بندی انواع پی ال سی آسانسور
از نظر سایز پی ال سی ها
- پی ال سیهای کوچک حافظه 1 K دارند و تعداد ورودی و خروجیهای آنها 40/40 است.
- پی ال سیهای متوسط حافظه 4 K دارند وتعداد ورودی و خروجیهای آنها 128/128 است.
- پی ال سیهای بزرگ حافظه بیش از 4 K دارند و تعداد ورودی و خروجیهای آنها هر دو بیش از 128 است.
از نظر وسعت عملیات
پی ال سیها از نظر وسعت عملیات به دو دسته تقسیم بندی میشوند:
1_ محلی
- از جمله برند Zen که ساخت شرکتOmron در ژاپن است، LG ساخت کره، LOGO ساخت شرکت SIEMENS در آلمان، Moeler ساخت آلمان، و همچنین Zeilo ساخت شرکت Telemecanique در کشور فرانسه.
- برای کنترل کردن سیستمهای کوچک که ورودی و خروجیهای محدودی دارند مناسب هستند.
- همچنین، از آنجایی که قابلیت آنها نسبت به پی ال سیهای وسیع کمتر است، برای کنترل دستگاههای مجزای صنعتی میتوان از آنها استفاده کرد. اگر بخواهید چند پروسه را به طور همزمان با این پی ال سیها کنترل کنید باید بدانید که تعداد آنها باید کم باشد.
2_ وسیع
شرکتOmron در ژاپن است، LG ساخت کره، LOGO ساخت شرکت SIEMENS در آلمان، Moeler ساخت آلمان، و همچنین Zeilo ساخت شرکت Telemecanique در کشور فرانسه که در مورد قبل نیم به آنها اشاره شد، چنین پی ال سیهایی را تولید میکنند. همچنین شرکتهایی از جمله Allen-Bradley در آمریکا و همچنین شرکت ABB سوئیس این نوع پی ال سیها را تولید میکنند.
- از این پی ال سیها برای کنترل سایت کارخانهها استفاده میشود.
- در صنایع بزرگ از این پی ال سیها استفاده میشود و تعداد بیشتری از ورودیها و خروجیها، و همچنین پروسههای همزمان را میتوانند مدیریت کنند.
بر اساس برنامه نویسی
روش نردبانی
این روش یکی از روشهای برنامه نویسی بر روی پی ال سی است که در آن ساختار برنامه شبیه به مدار فرمان رله ای میباشد. در این روش، برنامه به شکل نماد اتصال سیستم پیچهای مدار فرمان رله ای نمایش داده میشود.
فلوچارتی
در این روش از نمادهای مستطیلی استفاده میشود. در هر کدام از مستطیلها، عمل منطقه ای نمایش داده میشود.
نمایش نوشتاری
در این روش برنامه با استفاده از دستورات و جملات کلیدی نوشته میشود. در چنین روشی، هر عبارت از دو بخش عملگرها و عملوندها تشکیل میشود.
سخن آخر
از این که تا پایان این مقاله همراه ما بوده اید سپاسگزاریم. اگر سوالی در مورد PLC آسانسور دارید یا میتوانید پیشنهادی برای بهبود این مقاله ارائه بدهید، حتما نظرات تان را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.