کارکرد های آسانسور
آسانسورها با ظهور برجهای بزرگ به وجود آمدند در واقع بدون وجود برجها و ساختمانهای بلند کارکرد آسانسور ها به چشم نمیآید آسانسور فرایند رفتوآمد در مسیر ساختمان را برای مردم راحتتر میکند آسانسور در واقع کلیدواژه راحتی بشریت در استفاده از ساختمانهای بلند است.
ساختمانها امکان رفتوآمد از نخستین طبقه به طبقههای دیگر را توسط پلهها دارا بودند ولی قابلیت پله تنها برای ساختمانهایی با طبقات کم اثربخش بود و افراد پیر و فرتوت و بیمار و کودکان قادر به طی این مسافت با پله نبودند هر چند این موضوع برای افراد سالم و جوان نیز چندان خوشایند نیست.
آسانسور واژه آسان را درون خود جای داده است و این یعنی در جهت آسان کردن فرایندی مورد استفاده قرار میگیرد و آن فرایند عبور و مرور از پلههای ساختمان و کارکرد آسانسور را شامل میشود. آسانسور دارای یک اتاقک است که توسط بالابر بالا و پایین میشود و این بالا و پایین شدن توسط کابلی است که به آن وصل شده هر چه آسانسورها پیشرفتهتر و به روز تر باشند قدرت حمل و ایمنی آنها بالاتر است.
امروزه آسانسورهای شیشهای (پاناروما) که در برجها و پاساژها برای زیبایی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند نیز ایدهای جذاب هستند و ظاهر شکلیلتری دارند. آسانسور واژهای بیگانه است و در فرهنگ لغت ایران به جای این کلمه از بالابر استفاده میکنند اما از آنجایی که این کلمه سالهاست بین مردم جا افتاده از این کلمه استفاده میکنند.
این آسانسور یا بالابر در ابتدا که در کشور انگلستان توسط دو معمار رونمایی شد اتاق صعود نام گرفت اما از آن میتوان به عنوان اتاق نزول نیز نام برد زیرا کارکرد آسانسور تنها منتقل کردن به سمت پایین نیست. پس با شرکت سنابرق توان که یکی از برترین تولیدکنندگان اینورتر ایرانی می باشد، همراه باشید.
انواع آسانسور و اجزای آن
آسانسورهای هیدرولیک
اجزای تشکیلدهنده این آسانسور شامل موارد زیر می باشد:
- سیلندر
- پیستون
- سیال
- پمپ
- دریچه
- مخزن
روغن توسط تلمبه از مخزن به سیلندر میرود و با باز شدن دریچه روغن به مکان اولیه باز میگردد ولی با بسته بودن دریچه روغن به صورت فشرده به استوانه سرسیلندر ورود میکند.
برای اینکه به پیستون فشار وارد شود و اتاقک آسانسور به حرکت درآید باید روغن در سیلندر جمع شود این روغن که توسط تلمبه حرکت میکرد و این تلمبه با تمام شدن فرایند انتقال افراد به طبقه مورد نظر از حرکت میایستد و برگشت به طبقه پایین نیز به همین ترتیب صورت میگیرد و با هربار تکمیل فرایند جابهجا شدن افراد از طبقهای به طبقه دیگر سیستم کنترل دریچه را باز و بسته میکند ورود روغن به مخزن که توسط فشار وارد شده پیستون به سیلندر دارای روغن اتفاق میافتد علتش سنگینی کابین و وزن مسافران است اشکال در هر کدام از این فرایندها کارکرد آسانسور را دچار اختلال میکند.
آسانسورهای کابلی
اجزای تشکیل دهنده آسانسورهای کابلی شامل موارد زیر می باشد:
- سیستم کنترلی
- موتور الکتریکی
- چرخ قرقره
- وزنه تعادل
- خطوط ریلی
این آسانسور اشکالات آسانسور هیدرولیکی شامل حفر چه بلندتر برای جاگیری میستون بلندتر در آن در ساختمانی با طبقات بسیار زیاد و عدم ذخیره انرژی که فقط در مواقعی انرژی پتانسیل ذخیره میشود که آسانسور به سمت پایین حرکت کند را ندارد.
اتصال یک سری کابل فولادی حلقه شده به دور یک چرخ قرقرهای که به وزنه تعادلی وصل است که وزنه نیز به موتور الکتریکی متصل است و هنگام چرخش موتور به یک سمت و جهت چرخ قرقره آسانسور را به سمت پایین و با تغییر جهت موتور آسانسور را به سمت پایین هدایت میکند.
چرخ قرقره که وظیفه کنترل را برعهده دارد و موتور در بالای اتاقک آسانسور قرار دارند. برای بهتر شدن کارکرد آسانسور وزنه تعادل به گونهای طراحی شده که وقتی ظرفیت آسانسور به ۴۰ درصد کل ظرفیت رسید وزنه برای ذخیره انرژی به یک حالت تعادل میرسد که با یکسان شدن وزن در هر دو طرف انرژی کمتری برای جابه جایی صرف میشود. خط ریلهای دندانه دار در هر دو طرف آسانسور جهت جلوگیری از حرکت نوسانی تعبیه شدهاند.
آسانسورهای کابلی به چند کابل محکم فولادی متصل هستند که هرگز امکان سقوط با آنها وجود ندارد حتی با قطع شدن یک کابل آسانسور توسط کابلهای دیگر کنترل میشود. سیستم کنترل مکانیکی این آسانسور از حرکت بی موقع و نابهنگام آسانسور جلوگیری میکند. در هنگام سقوط احتمالی آسانسور این عمل با کمک لنگرهایی که خاصیت گریز از مرکز دارند متوقف میشود و چرخ قرقره نیز متوقف میشود. باز شدن درهای آسانسور توسط بازویی که به موتور در بالای اتاقک آسانسور وصل است انجام میشود.
علاوه براین آسانسورهای شیشهای نیز در دو نوع کششی و هیدرولیکی وجود دارد. آسانسور شیشهای کششی با سیم بکسل و وزنه حرکت میکند و مناسب ساختمانهای بلند است. آسانسور شیشهای هیدرولیکی بدون کمک جسم خارجی حرکت میکند و زیبایی بسیاری دارد اما مناسب ساختمانهای بلند نیست. آسانسورهای شیشهای به شکلهای دایرهای، نیمدایرهای و مکعب وجود دارند.
برخی آسانسورها در مجتمعهای لوکس زیبایی چشمگیری دارند و کابین و دربهای آسانسور به گونهای طراحی شده که جلوهای زیبا به نمای آسانسور بخشیده است.
آموزش استفاده از آسانسور و دکمههای آن
بسیارند افرادی که حتی با وجود تحصیلات نیز به دلیل ترس یا مسائل دیگر از آسانسور استفاده نکردهاند و ممکن است نحوه استفاده از آن را بلد نباشند. برای سوار شدن آسانسور در طبقهای که شما هستید یک دکمه کنار درب آسانسور در قسمت راست وجود دارد که با فشردن آن آسانسور به سمت طبقهای که شما در آن قرار دارید حرکت میکند و کنار همان دکمه و یا در قسمت بالای درب آسانسور طبقاتی که آسانسور برای رسیدن به طبقه مورد نظر شما طی میکند نمایش داده میشود.
با رسیدن آسانسور به طبقهای شما در آن هستید درب آسانسور به صورت خودکار باز میشود ابتدا این نکته یادتان باشد که هر آسانسوری ظرفیتی دارد که در داخل اتاقک آسانسور نوشته شده و اگر ظرفیت بیش از حد مجاز باشد آسانسور اعلام خطا میکند و حرکت نمیکند.
بعد از اینکه وارد اتاقک آسانسور شدید دکمههایی شامل اعداد و برخی نمادها را مشاهده میکنید اعدا که نشان دهنده طبقه مورد نظر و نمادهایی مانند , P , Open door , alarm وجود دارد که هر کدام معنایی خاص دارند:
- P = پارکینگ
- Open door = در صورت باز نشدن خودکار در از این دکمه استفاده کنید.
- Alarm = در صورت باز نشدن در حتی با استفاده از دکمه(open door)ازاین دکمه استفاده کنید تا افراد متخصص به کمک شما بیایند.
- کلید مثلثی شکل که از آن برای خروج اضطراری هنگام توقف آسانسور در یک طبقه استفاده میشود.
- پکلید GF بیانگر طبقه همکف میباشد.
- همچنین دو کلیک دیگر نیز وجود دارند که یکی برای باز نگهداشتن درب آسانسور (پشت فلشها به سمت یکدیگر است) و دیگری برای بسته شدن درب آسانسور (نوک فلشها روبروی یکدیگر است) است.
- علامت B نشان دهنده زیرزمین و 2B یک طبقه پایین تر از زیرزمین اول است.
- دکمه زنگوله برای مواقعی که آسانسور به دلیل قطع برق متوقف میشود که اکثرا این دکمه با قطع جریان برق بلا استفاده خواهد بود و کارکرد آسانسور را قطع خواهد کرد اما اگر تنها شانس شما بود از آن استفاده کنید.
توصیههای ایمنی در استفاده از آسانسور
- توجه به ظرفیت آسانسور هنگام سوار شدن
- برای سوار شدن آسانسور از ثابت بودن آن در طبقه اطمینان حاصل کنیم.
- خودداری از تماس با درب کشویی
- کودکان را تنها سوار آسانسور نکنید.
- استفاده از خدمات دورهای آسانسورها و چک کردن آنها توسط متخصصین هر چندوقت یکبار
- عدم استفاده از آسانسور هنگام آتشسوزی و زلزله و سایر حوادث
- کنترل خونسردی در صورت بروز مشکل در آسانسور
- عدم استعمال سیگار در آسانسور
- از آسانسورها برای حمل وسایل سنگین استفاده نکنید.
همچنین به این نکته نیز توجه داشته باشید که ممکن است هنگام استفاده از آسانسور تلفن شما از دسترس خارج شود و نتوانید داخل آسانسور تماس برقرار کنید. اگر در یک طبقه گیر کردید یا دکمه طبقهای را در آن گیر کردهاید فشار دهید یا دکمه مقصد قبلی را و یا اینکه آخرین شانس خود را با زدن کلید باز شدن در امتحان کنید.
اگر عبارت out of order را در قسمت بالای آسانسور مشاهده کردید از سوار شدن آسانسور خودداری کنید زیرا علت نصب این علامت وجود اختلال در کارکرد آسانسور یا همان خراب بودن آسانسور است. برای اینکه از خطر احتمالی گیر کردن در آسانسور جلوگیری کنید همزمان دکمه بسته شدن درب و طبقه مورد نظر را فشار دهید و با حرکت آسانسور آنها را رها کنید.
جمعبندی نهایی
بی شک بشر برای تکمیل ایده خود پیرو پلهبرقی دست به ساخت آسانسور زد از آنجایی که بشر کمال طلب است و در کسب آن سیری ناپذیر است میتوانیم منتظر پیشرفت بیشتر کارکرد آسانسور و پیشرفت در عرصه ارائه انواع آن باشیم آسانسورهایی که هوش بشریت را به رخ میکشند که اگر سالها پیش کسی حرفی از چنین ایدهای میزد همه آن را در حد یک ایده خام میپنداشتند و از آن به عنوان یک رویا یاد میکردند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.